Landelijke en internationale subsidies en regelingen
Meer uitleg en de meest recente informatie over de hieronder vermelde subsidies kun je vinden op www.rvo.nl/subsidies.
Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
Fiscaal voordeel voor bedrijven, stichtingen en verenigingen die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)
Subsidie voor bedrijven, overheden, verenigingen en andere zakelijke gebruikers, voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, kleinschalige windturbine, zonnepanelen en/of een aansluiting op het warmtenet.
DEI+: Circulaire economie, Energie en klimaatinnovaties, Aardgasloze gebouwde omgeving, vergassing van reststromen
Subsidie voor ondernemers die investeren in innovaties die ons energiesysteem flexibeler maken.
MIA en Vamil voor ondernemers
Fiscaal voordeel voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken, vermeld op de Milieulijst.
Subsidie voor flexibel elektriciteitsverbruik (Flex-e) (aanvragen vanaf 1 april tot en met 15 oktober 2025)
Voor organisaties met een gecontracteerd transportvermogen van 100 kW of meer. Laat met subsidie een scan maken, een haalbaarheidsstudie doen of ontvang ondersteuning bij het implementeren van flexibiliteitsmaatregelen.
Regeling Groenprojecten
Lening voor ondernemers tegen een lage rente. Met een groenverklaring financiert u uw duurzame project via het groenfonds van uw bank of beleggingsorganisatie.
Subsidieregelingen laadinfrastructuur: SPRILA en SPULA (open voor aanvragen tot en met 19 december 2025)
Voor ondernemers die op eigen of gehuurd terrein laadinfrastructuur aanleggen voor elektrische voertuigen. Ook is er geld beschikbaar voor advies.
Horizon Europe – Cluster 5 Climate, energy, and mobility
Europees subsidieprogramma voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen, industrie en Ngo’s die werken aan onderzoek en innovatieve oplossingen die onze bodem, lucht, wateren, biodiversiteit en andere natuurlijke hulpbronnen minder aantasten.
Innovation Fund (loopt tot 2030) - (aanvragen tot en met 25 april 2025)
Europees subsidieprogramma voor bedrijven en consortia die bezig zijn of gaan met innovatieve koolstofarme technologieën.
Partnering for Green Growth (P4G) - (aanvragen tot en met 1 september 2025)
Financiering en ondersteuning voor mkb-bedrijven, grotere bedrijven, NGO’s, kennisinstellingen, lokale overheden en overheidsinstellingen binnen en buiten Nederland die samenwerken in publiek-private partnerschappen en bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
Subsidieregeling Collectieven mkb Verduurzaming Reisgedrag (COVER) (aanvragen tot en met 1 oktober 2025)
Subsidie voor organisaties die het mkb vertegenwoordigen. Hiermee kunnen zij aangesloten werkgevers ondersteunen met verduurzamingsprojecten rond reisgedrag van werknemers.
Subsidieregeling Circulaire Batterijen (SCB) (tot en met 16 april 2025)
Subsidie voor ondernemers en onderzoeksorganisaties die samenwerken aan innovaties voor duurzame batterijen.
Subsidieregeling Circulair implementeren en opschalen (CIO) (aanvragen tot en met 8 april 2025)
Subsidie voor mkb’ers en grootbedrijven die een product- of materiaalketen willen sluiten. Zij doen dit met een circulaire techniek of circulair proces dat nieuw is voor hun bedrijf.
Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) (aanvragen tot en met 31 oktober 2025)
Subsidies voor bedrijven die investeringen doen om hun bouwmaterieel te verduurzamen.
EKOO: Elektriciteit, Industrie & Biobased Circular en Circulaire Plastics (aanvragen tot en met mei 2025)
Subsidie voor samenwerkingsverbanden voor onderzoek en ontwikkeling van opwek van hernieuwbare (duurzame) energie, verduurzaming industrie en ontwikkelen van circulaire plastics en biopolyesters. De innovatie moet uiterlijk in 2035 op de markt komen.
Subsidie Testen circulaire biopolyesters (STCB) (aanvragen tot en met 7 oktober 2025)
Subsidie voor mkb'ers werkzaam in een circulaire waardeketen van polyesters. Maximaal 50% subsidie over de kosten die ondernemers maken voor biogebaseerde polyesters of de bouwstenen daarvoor.
Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers 2025 (SOPV) (aanvragen van 8 april tot en met 2 oktober 2025)
Subsidie voor ondernemers die polymeren verwerken tot plastic half- of eindproducten. Om met een of meer productietest(en) meer biogebaseerd of gerecylced plastic te gaan verwerken.
Regionale subsidies en regelingen
De meest recente en uitgebreide informatie over regionale subsidies kun je vinden op www.brabant.nl/loket
Ontzorgingsloket MKB (tot 2027)
Het ontzorgingsloket mkb biedt verschillende opties om je voor een kleine bijdrage met maatwerk advies in de eerste stappen op weg te helpen bij het verduurzamen van je onderneming en/of bedrijfspand. Meer informatie op energiewerkplaatsbrabant.nl
Lokale subsidies en regelingen
De meest recente en uitgebreide informatie over de hieronder vermelde subsidies kun je vinden op www.eindhoven.nl/bestuur-en-beleid/subsidies.
MKB verduurzamen via de MKB Deal (tot en met 2026)
Vraag als ondernemerscollectief of businessclub financiering aan voor concrete activiteiten voor het verduurzamen van het brede MKB. De maximale bijdrage is €30.000 excl. BTW. Kijk op MKB Deal 2024-2026 voor meer informatie.
Groensubsidie
Eigenaren van bedrijfspanden van minimaal 5 jaar oud kunnen op drie manieren subsidie aanvragen, voor het verwijderen van tegels, het aanleggen van een groen dak of het afkoppelen van riolering. Kijk op eindhovenduurzaam.nl voor meer informatie