Sociaal ondernemerschap kan breed en smal worden gedefinieerd. De brede definitie gaat uit van een zelfstandige onderneming die allereerst onderneemt vanuit een maatschappelijke missie (impact first). In het verdienmodel van de sociale onderneming wordt winst gezien als middel en niet als doel. Daarnaast is de sociale onderneming sociaal in de wijze waarop de onderneming wordt gevoerd. Meer informatie: social-enterprise.nl. In de smalle definitie gaat het om ondernemers die werkgelegenheid bieden aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Dit worden ook wel inclusieve werkgevers genoemd. Het social return beleid van de gemeente richt zich tot deze doelgroep. Meer informatie: werkgeversdienstverlening
Ook voor de volgende onderwerpen kun je als sociaal ondernemer terecht bij de gemeente Eindhoven:
Social return
Gemeente Eindhoven vraagt haar opdrachtnemers iets sociaals terug te doen voor de stad. Bijvoorbeeld door werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Ik zoek personeel
Wil je meer weten over de mogelijkheden van sociaal werkgeverschap? Of heb je een vraag of vacature? Lees meer over onze werkgeversdienstverlening.
Geldzaken
Hier vind je meer informatie over financiering van je onderneming, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies, regelingen en investeringsfondsen.
Vergunningen en regelgeving
Overzicht van lokale en andere regels waarmee je te maken kunt hebben als ondernemer.
Inkoop en aanbesteding
Kijk hier of je producten of diensten passen in ons beleid Maatschappelijk verantwoord inkopen.
Startup en Tech
Is je onderneming meer technisch georiënteerd dan biedt het de pagina Startup Ecosysteem aanknopingspunten
Ondernemersloket
Kun je het antwoord op je vraag niet vinden, neem dan contact op met ons Ondernemersloket
Interessante verwijzingen voor sociale ondernemers
Netwerk Sociaal-enterprise
Sociaal ondernemerschap kan breed en smal worden gedefinieerd. De brede definitie gaat uit van een zelfstandige onderneming die allereerst onderneemt vanuit een maatschappelijke missie (impact first). In het verdienmodel van de sociale onderneming wordt winst gezien als middel en niet als doel. Daarnaast is de sociale onderneming sociaal in de wijze waarop de onderneming wordt gevoerd. Meer informatie: social-enterprise.nl. Dit netwerk biedt o.a. ondersteuning bij het vinden van financiering, het in kaart brengen van jouw maatschappelijke impact en het aanscherpen van je marketingstrategie.
In de smalle definitie gaat het om ondernemers die werkgelegenheid bieden aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Dit worden ook wel inclusieve werkgevers genoemd. Het social return beleid van de gemeente richt zich tot deze doelgroep.
Netwerk koenraed.nl
Dit netwerk is er voor sociaal ondernemers in de brede en smalle definitie. De bij Koenraad aangesloten ondernemers en werkgevers willen zich (continue) ontwikkelen op het gebied van duurzaam en sociaal ondernemen. Deze ondernemers geven graag kansen aan mensen die een achterstand tot de arbeidsmarkt hebben. Ook vinden deze bedrijven het belangrijk dat er kansen geboden worden binnen de maatschappij op het gebied van werk, wonen, sport, gezondheid, vitaliteit en ontwikkeling in de Brainport regio. Meer informatie: Koenraed
Brainport voor elkaar
Deze vereniging van sociaal werkgevers verbindt bedrijven, maatschappelijke organisaties, gemeenten en onderwijs. Met bundeling van krachten en samenwerking sociaalmaatschappelijke vraagstukken in de regio bereiken we méér! Meer informatie: Brainport voor Elkaar. Gelijke kansen voor iedereen! (brainporteindhoven.com)