Check of je bouwinitiatief wel of niet past in het omgevingsplan.
Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Dit betekent dat alle bestemmingsplannen nu onderdeel zijn van het omgevingsplan. In een omgevingsplan staat wat mag op een bepaalde plek in de stad. Waar woonhuizen en waar kantoren of winkels mogen staan. Ook staat er in hoe hoog, breed en diep een gebouw mag zijn en waarvoor het gebouw mag worden gebruikt.
Meer informatie:
- Bestemmingsplannen / ruimtelijke plannen | Gemeente Eindhoven
- Je bedrijf en de Omgevingswet | Gemeente Eindhoven
Past je bouwinitiatief in het omgevingplan, doe dan een vergunningencheck op Vergunningcheck - Omgevingsloket (overheid.nl).
Wil je een plan indienen?
Gebruik dan het indieningsformulier dat je kunt downloaden op Intake nieuwe bouwinitiatieven | Gemeente Eindhoven. Vul dit formulier zo volledig mogelijk in en voeg het toe als bijlage in het Omgevingsloket.
Doe een Vergunningencheck
Past je bouwinitiatief in het omgevingplan, doe dan een vergunningencheck op Vergunningcheck - Omgevingsloket (overheid.nl). Met de vergunningencheck controleer je snel of je voor de werkzaamheden een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen. De aanvraag kun je in dat geval ook direct indienen.
Regels rondom verbouwen kunnen complex zijn. Het is aan te raden om een adviesbureau, aannemer of architect in te schakelen. Je kunt daarnaast ook een conceptverzoek indienen bij de gemeente om je plan te laten toetsen op haalbaarheid. Meer informatie op Conceptverzoek | Gemeente Eindhoven
Wanneer doe ik een conceptverzoek?
Dat doe je als je nog geen omgevingsvergunning wilt aanvragen, maar al wel 1 of meer onderdelen van je aanvraag wilt laten toetsen op haalbaarheid. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een omgevingsplantoets, een verkeerstoets en / of een welstandstoets (door de adviescommissie omgevingskwaliteit). Met een conceptverzoek heb je nog geen toestemming je bouwplan uit te voeren.
Wil je naar aanleiding van een conceptverzoek het uiterlijk van je bouwplan graag ook persoonlijk toelichten aan de adviescommissie omgevingskwaliteit? Dat kan. Voor het maken van een afspraak over welstand of monumenten neem je contact op met één van de secretarissen van de adviescommissie omgevingskwaliteit via aoke@eindhoven.nl. Meer informatie op Conceptverzoek | Gemeente Eindhoven
Past je initiatief/bouwplan niet in het omgevingsplan, ga dan naar team intake.
Het team Intake toetst of de gemeente wil meewerken aan jouw plan en aan een wijziging van het omgevingsplan. We bekijken of jouw plan past, maatschappelijk haalbaar én wenselijk is. Je kunt contact opnemen via intake@eindhoven.nl. Meer informatie op Intake nieuwe bouwinitiatieven | Gemeente Eindhoven.
Meer weten over Participatie bij bouwplannen en initiatieven
Als je wil bouwen heb je niet alleen te maken met de gemeente, maar ook met buren en andere belanghebbenden. Van de initiatiefnemer (plannenmaker) wordt verwacht dat hij mensen die daarbij een belang hebben, betrekt bij het uitwerken van de plannen.
Meer informatie op Participatie bij bouwplannen en initiatieven | Gemeente Eindhoven. Je kunt ook een quickscan participatie doen.
Heb ik een vergunning nodig als ik tijdelijk een object in de openbare ruimte wil plaatsen?
Wil je tijdelijk een object in de openbare ruimte plaatsen, zoals bijvoorbeeld een container (langer dan 5 dagen), bouwkeet, (rol)steiger, hoogwerker of mobiele kraan? Dan heb je een vergunning 'tijdelijk gebruik openbare ruimte' nodig. De vergunning vraag je aan op eindhoven.nl: Tijdelijk gebruik openbare ruimte | Gemeente Eindhoven