Er zijn verschillende ondersteuningsmogelijkheden voor ondernemers bij het verduurzamen van kantoorpanden en wagenparken:
Label C kantoren
Per 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw niet aan die eisen, dan mag je het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.
Bekijk de video 'Kantoren minimaal energielabel C per 1 januari 2023' voor meer informatie:
Of kijk op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) voor meer informatie over wet en regelgeving.
Energie-investeringsaftrek voor ondernemers (EIA)
Investeer je als ondernemer in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energietechnieken? Maak dan gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA).
De EIA geldt voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) én voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren. Voor die investeringen kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op rvo.nl.
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)
Verduurzaam het productieproces, gebouw of te verhuren woning met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp en een zonneboiler. Op rvo.nl vind je meer informatie en voorwaarden.
Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)
Wil je als mkb-ondernemer energie besparen en meer verduurzamen? De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) helpt daarbij. Met deze subsidie kun je een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat. Én voor ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies. Meer informatie hierover vind je op rvo.nl.
Maatwerkadviesgesprek Emissievrij rijden binnen de ring
Ben je een ondernemer in het gebied binnen de Ring? Stapsgewijs worden strengere eisen gesteld aan de emissieklasse van de voertuigen. Dat geldt ook voor de emissieklasse van de voertuigen van jouw leveranciers! Lees meer: Duurzame mobiliteit
De gemeente Eindhoven helpt ondernemers graag bij de overgang naar emissievrij rijden. Daarom bieden we ZZP’ers en MKB-bedrijven een gratis adviesgesprek op maat aan met een onafhankelijk expert. Je kunt je hier voor aanmelden via eindhoven@mkbstadslogistiek.nl. Andere vragen over de zero-emissiezone kun je mailen naar zero-emissie@eindhoven.nl.
Doe de check! Energieadvies op maat
‘MKB advies op maat’ is een interactieve tool die in kaart brengt wat je als ondernemer kunt doen om je bedrijf te verduurzamen aan de hand van een aantal vragen over energiebesparing, vervoer en innovatie. Bij elk antwoord zie je meteen het advies met de belangrijkste verplichtingen vanuit de wet- en regelgeving én kansen voor het bedrijf met mogelijke subsidies. Aan het eind van de check krijg je daar een persoonlijk overzicht van, waar je mee aan de slag kunt of samen met een (financieel) adviseur of accountant een plan van kan maken.
Ga voor de check op maat naar: Klimaatwerk (regelhulpenvoorbedrijven.nl). Voor meer informatie kun je ook terecht op zetookdeknopom.nl (een website van Rijksoverheid).