Smart Thermal Grid

Nieuwbouw rond Eindhovense Stadhuisplein wordt straks collectief verwarmd en gekoeld met energie uit de bodem. We pakken zo onze rol in de energietransitie om ontwikkelingen mogelijk te maken. En we werken aan duurzame energie. 
Hieronder het artikel dat in september 2023 in het Eindhovens Dagblad stond.

+++
EINDHOVEN - Met vijf grote bouwprojecten op stapel ondergaat het Stadhuisplein in Eindhoven de komende jaren een grondige metamorfose. Om al die nieuwbouw zo klimaatvriendelijk te kunnen warmen en koelen, investeert de gemeente ruim 2,3 miljoen euro in een collectief leidingnet, smart thermal grid genaamd.

Ad de Koning 22-09-23, 09:58 Bron: ED

Met zo’n innovatief leidingnet kan straks bronwarmte en bronkoude uit de warmte- en koudeopslagbronnen aan gebouwen worden geleverd. Daarbij kunnen ook warmte- en koude-overschotten van de gebouwen onderling uitgewisseld worden. warmte- en koudeopslag is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem.
Met warmtepompcentrales wordt die bronenergie omgezet in bruikbare warmte waarmee niet alleen gebouwen en woningen verwarmd kunnen worden, maar ook verwarmd tapwater leverbaar is. In de zomer kan de koude gebruikt worden om gebouwen te koelen. Het nieuw aan te leggen systeem moet er straks ook voor zorgen dat bestaande gebouwen rond het Stadhuisplein - zoals het stadhuis en toren - aardgasvrij gemaakt kunnen worden.

Te weinig bronposities

Omdat er nu zoveel nieuwbouwplannen rondom het Stadhuisplein zijn, is het vanuit technisch oogpunt overigens ook pure noodzaak om voor één gezamenlijk leidingnet te kiezen. Er is simpelweg te weinig plek voor afzonderlijke warmte- en koudeopslagsystemen voor ieder afzonderlijk project.
Bij het maken van de plannen voor het collectieve leidingnet is zoveel mogelijk rekening gehouden met huidige en te verwachte toekomstige ontwikkelingen op en rond het Stadhuisplein, zodat alle ontwikkelaars kunnen aanhaken. Niet alleen om op die manier zo effectief mogelijk gebruik te kunnen maken van de schaarse bronnen, maar ook om de kosten te delen.
 

Eigen warmtebedrijf

De aanleg van het smart thermal grid past volgens burgemeester en wethouders ook bij de wens van de gemeente om een eigen warmtebedrijf op te richten. Eindhoven trok eerder 775.000 euro uit om te onderzoeken of zo'n eigen warmtebedrijf kans van slagen heeft. Als zo'n bedrijf er komt, kan het leidingnet van daaruit geëxploiteerd worden. De gemeenteraad stemde deze week in met de ruim 2,3 miljoen euro die nodig is voor de aanleg van het net.
Dat gebeurt met het oog op de nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw), die naar verwachting op 1 januari 2025 in werking treedt. Met die nieuwe wet wil demissionair minister Rob Jetten (D66, energie) dat de overheid op z’n minst een