Horeca vergunningen en regels

Wil je een horecazaak starten? Dan heb je een vergunning nodig. Wanneer je horecabedrijf hebt of tijdelijke horeca-activiteiten wil ondernemen dan moet je een vergunning aanvragen. Er zijn verschillende vergunning en regels voor elke horecaonderneming

  • Vraag een alcoholwetvergunning aan als je alcoholhoudende drank gaat schenken of verkopen. Voorbeelden zijn een café, restaurant, verenigingsgebouw of slijterij.
  • Ga je alleen etenswaren en dranken zonder alcoholhoudende drank verkopen? Bijvoorbeeld in een lunchroom of theehuisje? Dan vraag je een exploitatievergunning aan.

Let op: Je mag je horecazaak pas voor publiek openen zodra de vergunning verleend is. In afwachting hiervan mag je wel etenswaren en non-alcoholische dranken bezorgen.

Regels

Wil je een terras exploiteren? Dan gelden de volgende regels: 

Vergunningen

Daarnaast zijn er enkele specifieke ontheffingen voor de volgende situaties:

  • Als je tijdens een evenement op openbaar terrein, bijvoorbeeld een weg, zwak- alcoholhoudende drank wilt schenken.
  • Verenigingen en stichtingen willen buiten de zogenoemde schenktijden alcoholhoudende drank schenken.
  • Horeca ondernemers die om bepaalde redenen willen afwijken van het sluitingsuur.

Toegankelijkheid

Het Handboek toegankelijkheid openbare ruimte is ons handvat om te komen tot een toegankelijke inrichting van de openbare ruimte. Dit handboek is bedoeld voor alle partijen actief betrokken bij het ontwerpen en beheren van de openbare ruimte. Er staan concrete ontwerprichtlijnen in voor de inrichting van de openbare ruimte. Daarnaast is opgenomen wie op welk moment in het planvormingsproces verantwoordelijk is voor borging van de richtlijnen, dit zodat toegankelijkheid een duidelijke plek in het proces en de organisatie krijgt.

Contact

Heb je vragen, neem dan contact op met het cluster Horeca via horeca@eindhoven.nl.