De vastgestelde terrasregels kun je nalezen op Overheid.nl: Besluit van burgemeester en wethouders van Eindhoven tot vaststelling van de terrasregels Eindhoven Terrasregels Eindhoven | Lokale wet- en regelgeving. De opgemaakte versie van de nadere regels Terrassen (met toelichting op beleidskeuzes) kun je hieronder downloaden in het Nederlands en het Engels. Op deze pagina zijn de algemene bepalingen uitgelicht.
-
Terrasregels (NL) (1.95 MB)
-
Rules for outdoorseating areas (ENG) (1.95 MB)
Verruiming van openingstijden voor terrassen
We verruimen de openingstijden van terrassen om sociale interactie te bevorderen op momenten dat dit verantwoord is:
- Binnen het Centrum, De Bergen, Stationsplein en Dommelstraat mogen terrassen open zijn gelijk aan de sluitingstijd (exclusief venstertijden).
- Binnen de Ring maar buiten gebied zoals hierboven vernoemd mogen terrassen doordeweeks geopend blijven tot 00.00 uur en in het weekend tot 01.00 uur.
- In de rest van Eindhoven geldt een verruiming in het weekend: terrassen mogen doordeweeks open zijn tot 23.00 uur en in het weekend tot 00.00 uur.
Zicht op het terras
Terrasmeubilair is in principe alleen toegestaan voor de eigen gevel van de horecagelegenheid. Een uitzondering kan worden goedgekeurd voor eilandterrassen.
Entertainment op terrassen
Laagdrempelig entertainment op terrassen is mogelijk wanneer de terrasfunctie leidend blijft. Denk aan akoestische muziek, quizzen of andere activiteiten die passen bij de sfeer van een terras. Ondernemers hoeven hiervoor geen vergunning aan te vragen maar kunnen na informeren/overleg met de omgeving deze activiteiten melden met het formulier Melden activiteiten terras.
Eerlijke verdeling schaarse terrasruimte
Bij een aanvraag voor een schaarse terrasvergunning worden belangrijke aspecten zoals beschikbaarheid, procedure, aanvraagtijdvak en criteria bekendgemaakt, met een duidelijke toepassing van de verdelingsregels. Vergunningen voor schaarse terrasruimte worden voor een periode van vijf jaar afgegeven. Zo kunnen we de beschikbare terrasruimte periodiek evalueren en eerlijk verdelen onder belanghebbenden.
Verbod op gasgestookte terrasverwarming
Per 1 november 2024 is in lijn met de ambities voor duurzaamheid en milieubewustzijn, een verbod op terrasverwarming op gasbasis (zoals gasheaters) ingevoerd. Het is mogelijk om een aanvraag in te dienen om het verbod op gasheaters op te schorten, waarbij je aantoont welke belemmeringen er zijn bij het overstappen naar alternatieve verwarmingsmethoden. Gebruik daarbij het formulier Aanvraag Opschorting verbod gasheater als terrasverwarming horeca.
Duurzaamheid op terrassen
Terrasverwarming op elektriciteit is niet verboden, maar de gemeente Eindhoven moedigt ondernemers en horecagelegenheden aan om duurzamere alternatieven te verkennen, zoals bijvoorbeeld het gebruik van warmtekussens. Hiervoor bieden we ook financiële ondersteuning. Stuur een mail om te informeren naar de mogelijkheden naar ondernemersloket@eindhoven.nl.
Inrichting van het terras
Het bieden van meer vrijheid voor de inrichting van een gevelterras in Eindhoven kan bijdragen aan de diversiteit en identiteit van horecazaken. Het is daarbij belangrijk dat de inrichting van het terras kan aansluiten bij de identiteit van de horecazaak en dat er rekening wordt gehouden met de impact op de openbare ruimte. Het geven van meer vrije keuzes in decoratie en terrasmeubilair voor gevelterrassen kan helpen om de identiteit van de horecazaak te benadrukken en de levendigheid te vergroten. Voor het inrichten van een eilandterras zijn er meer kaders aangaande de ruimtelijke uitstraling. De kaders en regels kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de afmetingen van het terras, de keuzes voor meubilair, de afscheidingen en het overig meubilair. Hierin bieden we ruimte voor maatwerk waarbij de nadruk ligt op collectieve afstemming met andere ondernemers. We doen een beroep op de verantwoordelijkheid en het vertrouwen bij de ondernemers om tot een kwalitatief goed voorstel te komen. Door een goede communicatie en afstemming tussen de ondernemers in het gebied kunnen er passende afspraken worden gemaakt om dit in goede banen te leiden.
Precariobelasting
De gemeente heft precariobelasting voor het gebruik van terrassen op openbare grond. Het gelijkheidsbeginsel vereist gelijke behandeling van gelijke gevallen, maar tariefdifferentiatie is toegestaan als er objectieve rechtvaardiging voor is. De precariobelasting voor terrassen kent tariefdifferentiatie tussen drie gebieden (A, B, en C). Een deel van de inkomsten uit precariobelasting investeert de gemeente in de kwaliteit van de openbare ruimte.
De hoogte van de precariobelasting op terrassen per gebied vind je terug in de Verordening Precariobelasting.
Gebied A (Kernwinkelgebied)
Straten: Demer, Rechtestraat, Vrijstraat, Hermanus Boexstraat, Hooghuisstraat, Nieuwstraat en Markt. Door de centrale ligging en aantrekkingskracht van het kernwinkelgebied zijn de terrassen hier doorgaans beter bezet, wat leidt tot hogere inkomsten voor ondernemers. Het intensieve gebruik van terrassen legt een grotere druk op de openbare ruimte, wat meer onderhoud en beheer door de gemeente vereist. - hoog tarief
Gebied B (Primair horecagebied)
Locaties: Overig centrum, exclusief de gebieden in Gebied A, plus Strijp-S. Deze gebieden trekken veel bezoekers door de concentratie van horecagelegenheden, wat leidt tot een redelijke bezettingsgraad van de terrassen. De hoge dichtheid van horecagelegenheden zorgt voor een significante druk op de openbare ruimte, wat gemeentelijke investeringen in onderhoud en beheer vereist. - middelhoog tarief
Gebied C (Overig Eindhoven)
De terrassen in deze gebieden hebben doorgaans een lagere bezettingsgraad, wat resulteert in lagere inkomsten voor de ondernemers. Door de lagere bezoekersaantallen en solitaire ligging van horecagelegenheden is de druk op de openbare ruimte aanzienlijk minder, wat leidt tot lagere kosten voor onderhoud en beheer door de gemeente. - laag tarief