Mark de Jongh: Wij voldoen al jaren aan die strengere milieueisen

Een leefbaar en gezond stadscentrum met schone lucht, minder CO2 en veel groen. Dat wil gemeente Eindhoven in stappen bereiken. Vanaf 1 januari 2025 is het gebied binnen de Ring een zogeheten zero-emissiezone: een gebied met veel minder uitstoot. Het einddoel is een volledige schone stad zonder schadelijke stoffen. In de zone gelden zwaardere milieueisen voor vrachtwagens en bestelbussen. 

In deze verhalenserie laten ondernemers zien hoe zij hiermee omgaan. Deze keer Mark de Jong van pakket- en postpionier Tour de Ville fietskoeriers.

Voor Tour de Ville zijn de nieuwe eisen totaal geen probleem. Sterker nog, de van oorsprong groene Eindhovense pakketpionier voldoet al 9 jaar (sinds hun eerste bestelbus) aan de milieueisen van de gemeente. Ze bezorgen alle pakketten met elektrische vrachtfietsen. Voor de lange afstanden rijden ze met twee elektrische bestelbussen en een op groen gas. Stroom komt van de eigen zonnepanelen. Ook werken ze met refurbished beeldschermen en hebben tweedehandskantoormeubelen.

Groene groei

De milieubewuste De Jong begon als spoedbezorger bij Tour de Ville in 2003. Toen niemand nog met duurzaamheid bezig was. In 2010 nam hij het bedrijf over.

Onder leiding van de Tourdirecteur zijn er nu vestigingen in Helmond, Tilburg en Breda en werken er rond de 200 mensen. “Onze standaard elektrische vrachtfiets kan 70 pakketten vervoeren en zeventig stops doen. In totaal doen we in Eindhoven meer dan 1.500 fietsstops per dag.” 

Veel meer willen

Fietsen en duurzaamheid zitten in het DNA van Tour de Ville. “Deze maatregelen om de binnenstad leefbaarder te maken, mogen van mij in heel Eindhoven genomen worden. Ik hoop dat wij andere ondernemers kunnen inspireren en helpen in deze overgang en laten zien dat het kan.’’