Hoe kan ik contact opnemen voor meer informatie?
Bel naar 14 040 of stuur een e-mail aan bbz@eindhoven.nl. Of vul het intakeformulier in:
Wanneer ben je zelfstandige?
Je bent zelfstandige als je:
- 18 jaar of ouder bent, maar niet ouder dan de AOW-gerechtigde leeftijd.
- Het inkomen uit je bedrijf nodig hebt om van te leven.
- Genoeg uren in je bedrijf werkt, je moet minstens 1.225 uur per jaar in je bedrijf werken. Werkt je partner mee in jouw bedrijf? Dan moet je partner dat voor minimaal 525 uur per jaar doen.
- Voor het grootste deel in Nederland werkt. Je moet ook in Nederland belasting betalen.
- Alle vergunningen hebt die voor jouw bedrijf verplicht zijn.
- Woonachtig bent in Eindhoven. Om een beroep te doen op het Bbz bij het team Bbz van de gemeente Eindhoven moet je in Eindhoven wonen.
Wie komen in aanmerking voor het Bbz 2004?
Het Bbz 2004 kent regelingen voor:
- Mensen met een uitkering die een bedrijf (willen) beginnen (startende ondernemers).
- Zelfstandigen die een levensvatbaar bedrijf hebben maar in tijdelijke geldnood verkeren (gevestigde ondernemers).
- Zelfstandigen die zijn geboren vóór 1 januari 1960, maar die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, die al minstens 10 jaar een bedrijf hebben en die onvoldoende inkomsten hebben (oudere ondernemer).
- Zelfstandigen die noodgedwongen moeten stoppen met hun bedrijf en daarvoor tijd nodig hebben (beëindigende ondernemer).
- Zelfstandigen die geen financiële steun via een bank of een andere financiële geldverstrekker krijgen (Bedrijfskrediet).
Wanneer heb ik werk in dienstbetrekking beschikbaar?
Je behoort niet tot de doelgroep van startende zelfstandige als er voor je werk in dienstbetrekking beschikbaar is. Ook wanneer je nog in dienstbetrekking werkzaam bent en niet werkloos dreigt te worden, behoor je niet tot de doelgroep. Het is niet de bedoeling om vrijwillig een bestaande inkomstenbron op te geven en dan een zelfstandig bedrijf te beginnen met hulp van de gemeente.
Wat is een uitkering ten behoeve van levensonderhoud?
De Bbz uitkering is ervoor bestemd om het inkomen aan te vullen tot bijstandshoogte. De hoogte van de norm is afhankelijk van de leefsituatie. Omdat het inkomen uit een bedrijf gedurende het jaar sterk kan wisselen wordt een schatting gemaakt van de aanvullende uitkering. De uitkering wordt verstrekt als renteloze geldlening. In het jaar volgend op het jaar waarin de uitkering is verstrekt moeten de jaarcijfers, de belastingaangifte, een gespecificeerd overzicht van jouw privé onttrekkingen en stortingen en een overzicht van de woonlasten over het jaar van verstrekking worden overgelegd. Als er daarnaast sprake is van inkomsten van een partner en/of thuiswonende kinderen dan dienen hiervan ook bewijsstukken te worden overgelegd. De gemeente berekent dan de juiste hoogte van de uitkering over het jaar van verstrekking.
- Teveel ontvangen? Dan betaal je de gemeente terug wat je teveel hebt gehad. Dit gebeurt in de vorm van een renteloze geldlening en kan in maandelijkse termijnen worden afgelost.
- Te weinig ontvangen? Dan krijg je het tekort aangevuld van de gemeente.
Zodra duidelijk is dat de uitkering terecht is verstrekt wordt deze definitief vastgesteld. Dit betekent dat de uitkering administratief wordt omgeboekt van een renteloze geldlening naar bijstand.
Wat is een bedrijfskapitaal?
Het bedrijfskapitaal is een rentedragende geldlening bestemd voor het bedrijf. Bijvoorbeeld als investeringskrediet voor de startende ondernemer, of voor een doorstart voor de gevestigde ondernemer.